Vicdan azabı çekmeyin! Bilime göre, çalışan annelerin çocukları daha başarılı

Vicdan azabı çekmeyin! Bilime göre, çalışan annelerin çocukları daha başarılı

15.05.2019 568

Vicdan azabı çekmeyin! Bilime göre, çalışan annelerin çocukları daha başarılı

Ebeveynliği ve kariyeri dengelemek gerçekten zordur, ancak çalışıyorsanız ve çocuklarınızla istediğiniz kadar zaman geçiremiyorsanız gerçekten endişelenmeli misiniz? Çocuklarına yeterince sevgi, özen ve ilgi gösteremediklerini düşünen çalışan anneler çoğu zaman stres altında kalabiliyor, vicdan azabı çekebiliyorlar. Ancak bilime göre çalışan annelerin çocukları yetişkin bireyler oldukları zaman yaşamlarında daha başarılı ve mutlu oluyorlar.

Sizin için hem oğulların hem de kızların çalışan bir anneye sahip olmaktan gerçekten faydalandıklarını kanıtlayan bir çalışmanın sonuçlarına daha yakından baktık.

Çalışan annelerin çocukları büyüdüklerinde daha başarılı oluyor

Sabah işe giderken çocuğunuzun bir dakika daha kalmanızı istemesi ancak işe yetişme telaşıyla istediğini yerine getirememek her annenin başına gelmiştir. Suçluluk, sosyal hakaret ve kendi ebeveynlik becerilerinden şüphe etmek, çalışan annelerin uzun zamandır uğraştığı şeyler. Ancak Harvard Business School´dan Profesör Kathleen McGinn tarafından yürütülen çalışma, çalışan bir anneye sahip olmanın aslında çocukların mutluluğunu etkilemediğini gösteriyor. Çalışan annelerin oğulları ve kızları hem çocuklar hem de yetişkinler kadar mutludur.

ÇALIŞAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ACI ÇEKMEZ AKRANLARI KADAR MUTLUDURLAR

2015 yılında başlayan bu büyük bilimsel araştırma projesi, toplamda 29 ülkede 100.000´den fazla erkek ve kadını araştıran birçok uluslararası araştırmanın verilerini içeriyor. Ankette çalışan annelerin çocuklarının mutluluktan ve başarıdan mahrum olmadıkları aksine, pek çok açıdan daha iyi durumda oldukları ortaya çıktı.

ÇALIŞAN ANNELERİN KIZLARI KARİYERLERİNDE DAHA BAŞARILI VE YÜKSEK MAAŞ ALMA EĞİLİMİNDE

Kathleen McGinn’in araştırması, çalışan annelerin kızlarının daha yüksek yıllık kazanç elde etme eğiliminde olduğunu, istihdam edilmelerinin daha muhtemel olduğunu ve genellikle denetleyici pozisyonlarda bulunduğunu göstermiştir. Çalışma, çalışan annelerin deneyimlerinin kızlarına basit bir gerçeği öğrettiğini de ortaya koydu: Kariyerinizi çocuklarınızla birlikte başarıyla yürütebilirsiniz.

ÇALIŞAN ANNELERİN ERKEK ÇOCUKLARI AİLELERİNE DAHA FAZLA ZAMAN HARCIYOR

Erkekler geleneksel olarak işe alınma eğiliminde olduklarından, çalışan annelerin kariyerleri oğulları üzerinde güçlü bir etkiye sahip değil. Bunun yerine, annenin çalışma deneyimini gözlemlemek, erkeklerde oldukça etkili oluyor. Çalışmaya göre, erkek çocuklar eşlerine yardım etme ve aile üyelerine bakma konusunda oldukça hassas ve titiz davranıyorlar.

HEM ERKEK HEM DE KIZ ÇOCUKLAR AİLE VE SOSYAL YAŞAMDA EŞİT BEKLENTİDELER

 

Anketin ortaya koyduğu bir diğer önemli husus, her iki ebeveynin de para kazandığı ailelerde yetişen çocukların cinsiyet klişelerinden kaçınma eğilimi göstermesidir. Çalışan annelerin oğulları eşlerine ve işyerinde kadınlara eşit muamele etme eğilimindedir. Kızları da, çalışan bir annenin çocuğu olmanın ne demek olduğunu bildikleri için kendi çocuklarına karşı suçluluk duymamaları ve ebeveynlik ile kariyeri dengelemenin gerçekten mümkün olduğunu biliyorlar.

Avrupa Parlamentosu İtalyan üyesi Licia Ronzulli´nin kızı parlamentoda büyüdü denilebilir. Daha bir haftalıkken bebeğinini parlamentoya getiren Licia tüm dünyanın dikkatini çekmiş, tüm dünya kadınlarına örnek olmuştur.

Licia, kızının varlığını ve anne olduğunu göstererek ´Kadınlar önce annedir´ tabusunu yıkıyor


 Sibel Özdemir

ANNEÇOCUK HABERLERİ  15.05.2019 09:18